FÖREBYGGANDE

Åbolands brandkårer arbetar också med förebyggande verksamhet dit hör förstahandssläckning och skapande av räddningsplaner för bostadsbolag och publika tillställningar.

Vem sotar i åboland?

Här kan du gå in och kolla vem som är sotare och på vilka områden i åboland.

Pargas
http://www.pargas.fi/web/tjanster/boende/sv_SE/sotare/

Kimitoön
http://www.kimitoon.fi/bo_miljo/tjanster_for_fastighetsagare/sotning

Förstahandssläckning (AS-1)

Förstahandssläckning är den första och effektivaste delen i brandsläckningsprocessen. Genom utbildning och utveckling av förstahandssläckningen kan man rädda liv, rädda egendom och undvika ekonomiska förluster.

SPEK och SPPL har utarbetat en kurs i förstahandssläckning (AS1) där man under en teorilektion och en praktisk övning får färdigheter att utöva förstahandssläckning. Kursen berättigar till ett kort som är i kraft i 5 år.

Åbolands brandkårsförbund rf. ordnar AS1 kurser i Åboland, på både svenska och finska.

Om du är intresserad av en kurs, vänligen kontakta oss på info@abbf.fi eller använd beställningsformuläret.

Kortet fungerar som bevis på godkänd kurs i förstahandssläckning.

 
Räddningsplaner

Uppgörandet av räddningsplaner

Räddningsplaner görs upp för att ha en plan i olyckssituationer och för olika störningssituationer i samhället, bl.a. längre el- och vattenavbrott. Räddningsplaner kan också göras upp för olika publika tillställningar.

Länkar:

Räddningslagen 379/2011: 15§

SPEK informationssida om räddningsplan

Husbolag
Alla bostadshus som har minst tre bostäder, behöver ha en räddningsplan. I bostadsaktiebolag är det på styrelsens ansvar att se till att en räddningsplan finns och att den uppdateras samt att informera boende om den. Alla bolag skall ha en räddningsplan som är specifikt anpassad för deras eget husbolag.

Publiktillställningar
Även vid olika tillställningar där minst 200 personer närvarar tillika eller tillställningen anses medföra särskild fara, behöver en räddningsplan för publiktillställningar uppgöras.
Om det är besvärligt eller ni inte har tid att göra upp en räddningsplan för ert bostadsbolag eller er tillställning, kan vi skriva en åt för en skälig summa. Kontakta info@abbf.fi för mer information.

Prissättning
Prissättningen är 50 – 100€/räddningsplan, beroende på räddningsplanens omfattning.